• 1
  • 5
  • 2
  • 3
  • 4

Histologisch onderzoek

Het meest voorkomende onderzoek dat uitgevoerd wordt door Vetipath is het histologisch onderzoek.
Deze onderzoekstechniek maakt gebruikt van weefselbiopten of – excisies die na fixatie in een formaldehyde oplossing verder bemonsterd kunnen worden. Daarbij worden representatieve delen uit het weefsel uitgesneden of bij kleine biopten wordt al het weefsel verder verwerkt.
In de verdere procesgang wordt het weefsel uiteindelijk ingebed in paraffine. Van het weefsel in dat paraffine blokje worden uiteindelijk zeer dunne “plakjes”gesneden die vervolgens op objectglaasjes worden “geplakt”. Daarna volgt een kleuring van dat weefsel en tenslotte wordt het glaasje afgedekt of beschermd door een dekglaasje of afdektape.
Op dat moment is het weefsel klaar voor beoordeling onder de microscoop.
Er is standaard een groot scala aan histochemische kleuringen mogelijk.

Wij maken gebruik voor het vervaardigen van de histologische preparaten van één van de grootste en meest professionele pathologische laboratoria van Nederland.
Dat heeft als voordeel dat er standaard veel histochemische kleuringen mogelijk zijn en dat die ook snel gereed zijn. De kwaliteit is hoog en schommelt niet. Dit is in tegenstelling tot een situatie waarin wij als Vetipath dit werk in eigen beheer zouden moeten doen. Ervaring uit het verleden heeft geleerd dat in een dergelijke situatie de kwaliteit en snelheid te lijden hebben.

Vetipath streeft ernaar om aan u , als dierenarts, op de werkdag volgend op binnenkomst van het histologisch materiaal bij Vetipath uitslag van dat onderzoek te versturen.

(In bijzondere gevallen wordt daar soms vanaf geweken, bijvoorbeeld bij bothoudend weefsel of als er na primaire beoordeling aanvullende kleuringen gedaan moeten worden. U wordt echter wel op de hoogte gehouden van de voortgang van het onderzoek)